недеља, 04. новембар 2012.

Bundeva

Bundeva je jednogodišnja zeljasta biljka koja sazreva na jesen i u svežem obliku se može održati do proleća. Drugačije se još naziva tikva, dulek, ludara, buča i njeni plodovi mogu da budu teški i preko 10 kilograma. Unutrašnje meso bundeve je narandžasto-žućkaste boje i dokazano je da ima mnogo korisnih sastojaka koji povoljno deluju na naš organizam.


Bundeva se koristi u ishrani i od nje se prave razna jela, pite, čorbe, zatim pire, ulje od semenki, koristi se za pripremu raznih poslastica i sokova. Za noć veštica se posebno koristi kao dekoracija od koje se prave razni ukrasi.

U ishrani ljudi koristi se plod bundeve i semenke. Cvet bundeve se koristi u lekovite svrhe, na primer kao lek protiv bradavica (prašnik iz cveta bundeve zgnječiti i njime trljati bradavicu dva puta dnevno dok ne otpadne). Plod bundeve obiluje vitaminima i mineralima i sadrži skoro 90% vode, a masnoća skoro i da nema. Za razliku od semenki koje su prave energetske bombe, i sadrže više od 60% nezasićenih masnih kiselina i veoma su bogate gvožđem. U 100 gr semenki ima oko 554 kalorije.

Bundeva sadrži vitamine B grupe B1, B2, B3 i B6, vitamin C, beta karoten, folnu kiselinu. Bogata je antioksidansima i mineralima, kao što su cink, kalijum, gvožđe. Ima veoma nisku energetsku vrednost, u 100 gr ploda sadrži 30 kalorija. Zato se preporučuje u ishrani osoba koje žele da izgube na težini, zbog osećaja sitosti, ali i zbog svojih hranljivih sastojaka. U bundevi se nalazi jedna vrlo korisna aminokiselina, L tryptophan, koja podstiče izlučivanje serotonina, koji je zaslužan za dobro raspoloženje i osećaj sreće.

Bundeva ima sledeća lekovita dejstva:

  • Plod se koristi kao diuretik, i pomaže osobama obolelih od zapaljenja bubrega i bešike, i kod reumatskih oboljenja. Preporučuje se u ishrani dijabetičara i gojaznih osoba, kao i kod bolesti želuca i tankih creva. Kod proširenih vena preporučuju se obloge od bundeve. Sveže narendana bundeva se stavi na obolelo mesto i drži što duže (tokom noći). Takođe se sveža, narendana bundeva može koristiti kao maska za lep ten. Bundeva takođe ima blagotvoran uticaj na jačinu i kvalitet kose. Obolelima od psorijaze preporučuje se svakodnevna konzumacija bundeve.


  • Semenke bundeve se mogu koristiti kao lek protiv glista i pantljičare. Mogu ih koristiti deca od 2 do 3 godine, dojilje, trudnice, oni koji imaju problema sa jetrom. Seme bundeve olakšava tegobe obolelih od prostate. Posebno je zdravo seme bundeve golice, koje se jede bez ljuštenja. Za ono seme koje se ljušti treba obratiti pažnju da se ne skine zelenkasta pokožica na semenu jer se u njoj nalazi najviše hranljivih sastojaka.  • Ulje od semenki bundeve je veoma dragoceno, sadrži mnogo korisnih sastojaka. Bogato je omega 3 i omega 6 esencijalnim masnim kiselinama, koji poboljšavaju zdravlje reproduktivnih organa, omogućavaju lep izged kože. Za lečenje opekotina, rana i ispucale kože, preporučuje se mazanje ovim uljem. Ovo ulje pomaže u lečenju sindroma iritiranih creva, reguliše nivo holesterola.


Nadam se da sam vas bar malo inspirisala da vam ova namirnica bude često na jelovniku, makar u ovim  jesenjim danima kada je ne nedostaje, i ne samo kao klasično spremljena pita "tikvenik" koja je najčešće prepuna šećera i koju mlađi ukućani nerado jedu. Upotrebite svoju kreativnost i maštu u kuhinji i dajte zasluženo mesto ovom divnom povrću!

Нема коментара:

Постави коментар

Постави коментар