среда, 27. јун 2012.

Sunce i UV zračenje

Leto, sunce, more, poziv za odmor i uživanje!

Svi nestrpljivo čekaju da uživaju u letnjim danima i kupanju u moru. Bez sunca ne bismo postojali, njemu dugujemo naš opstanak na zemlji. Posledice neizlaganja suncu su daleko veće nego njegovom preteranom izlaganju. Najbolje je izlagati se umereno sa odgovarajućom zaštitom.

Pojam UV (ili ultraljubičastog) zračenja odnosi se na 10% sunčeve svetlosti koje je van vidljivog spektra, pa ga zbog toga ne možemo čulno doživeti. Postoje 3 vrste UV zračenja: UVA, UVB, UVC.

Najopasnije je UVC zračenje, jer ono ima najveću energiju. Ovo zračenje ne stiže do nas, već se apsorbuje u atmosferi. Učestvovalo je u stvaranju ozonskog omotača i taj proces se i dalje odvija i doprinosi prirodnom obnavljanju ovog dragocenog zaštitnog sloja u atmosferi.

UVB zračenje se velikim delom zadržava u ozonskom omotaču, a neki deo stiže i do nas. Ono ima mnogo manju energiju od UVC zračenja. Kada smo izloženi suncu UVB zraci prolaze kroz našu kožu. Poznato je da izlaganje suncu može izazvati opekotine na koži. To se dešava upravo kao posledica prolaza UVB zračenja. Opekotine koje su nastale posle nekoliko dana se povlače i nestaju, a promene koje su nastale u unutrašnjosti kože ostaju. Ovi zraci mogu dovesti do nepopravljivih promena na DNK lancu, i mogu izazvati neke vrste raka kože.

UVA zraci imaju najmanju energiju i manje su opasni od ostale dve vrste. Posledice UVA zračenja su daleko manje nego posledice UVB. Međutim, prilikom preteranog izlaganja UVA zračenju može nastati melanom, najsmrtonosniji rak kože. Proces u kome on nastaje je malo verovatan, zato je pojava ovog raka retka ali ne i nemoguća.


Postoji mnogo načina kako bi se izbegle bolne opekotine i druge komplikacije koje može izazvati sunce. Uvek možemo računati na naočare za sunce, šešire, kape, kreme sa zaštitnim faktorom, izbegavanje izlaganja suncu kad je UV indeks visok, što je najčešće u periodu od 12h pa do 17h, prikrivanje delova tela tanjom odećom. Nijedno od navedenih ne može pružiti potpunu zaštitu. Potpuna zaštita je jedino neizlaganje suncu.

Bez obzira na sve ove rizike koji postoje ne treba bežati od sunca, već ove informacije sa kojima raspolažemo treba iskoristiti i bezbrižno uzivati na suncu!

Нема коментара:

Постави коментар